tannlege forklarer

Tannlege forteller om vondt i tennene ved løping

Har du noen gang følt at du får en tung isingsfølelse i tennene hver gang du løper? Eller hver gang føttene dine lander bakken under løpeturen? Eller en generell kald isende følelse i tennene når du peser med åpen munnen under jogging eller sprinting? Vel, i dag har vi hatt en fin samtale med den beste tannlege som fins om dette problemet.

Tette bihuler eller bihulebetennelse

Ifølge tannlege Yashar kan dette problemet være forårsaket av tette bihuler. Jekslene i overkjeven hos mennesker sitter som regel veldig tett inntil gulvet av bihulene (merket med grønne piler i bildet nedenfor) i overkjevebeinet (også kjent som maxilla). Noen ganger har side-jekslene så lange røtter at de til og med går gjennom bihulegulvet og anatomisk sitter i bihulen (blå pil). Som dette røntgenbildet viser:

Tenner med røtter i bihulen

 

Man kan se i dette bildet her at pasienten har tetthet i venstrebihulen. Det området som er merket med røde piler markerer en tett (halvhvit / grålig)  struktur som fyller opp tomrommet i bihulen som skulle se helt svart ut, siden friske bihuler skal være tomme og inneholde kun “luft”. Dette merkerte området ser ut til å være en slags cyste som er fylt med slim. Dette kan

En slik tetthet kan forårsake mye trykk i bihulen. Når man løper øker trykket enda mer i takt med hver gang føttene treffer bakken under løping. Dette ekstra økte trykket kan få tennene til å verke eller ise. Man kan til og kjenne dette trykket eller smerten i hele hodet.

Generelt sensible tenner

Under løping puster og peser mange av oss gjennom munnen. Det er en slags refleks som suger inn større luftvolum i lungene enn om man pustet med nesa. I en slike situasjon, om man har sensitive tenner fra før av, så vil man kjenne en god sterk ising under løpingen. Sensible tenner er i grove trekk forårsaket av en pågående utvasking av tannsubstans enten kjemisk eller mekanisk. Ifølge tannlege Yashar, har vi alle en prossess av demineralisering og remineralisering på overflaten av tennene våre. Man andre ord en prosess av oppløsning og påleiring av det aller ytterste laget på tennene. Denne prosessen eller bedre sagt likevekten kan forskyves mot økt oppløsning under visse forhold som:

– Stor inntak av sure drikker
– Stor aktivetet i tyggemuskler som kan gi økt mekanisk slitasje på tennene (tannpressing eller tannskjæring)
– Feil i børstevaner (frekvensen, kraften, typen tannbørste og tannkrem, teknikken osv)
– Piercing i tunga eller leppa (gitt at den treffer tennene)

Reaktivering av virus (herpes eller vannkopper)

Det fins enda et tilfelle der man kan oppleve sterk sensitivisering av tennene. De fleste av oss har latente virus i våre nervebaner. Virus som herpes eller vannkopper er virus som de aller fleste av oss har i kroppen. Disse virusene er inaktive i såkalte ganglier (nerveknuter) og kan noen ganger bli vekket til live. Denne reaktivering kan skje grunnet svekkelse av immunforsvaret av ulike grunner. Når dette skjer vil viruspartiklene replikere seg og flytte seg gjennom nervebaner og komme til overflaten i huden, slimhinnene eller i tennene. Hvis en slik reaktivering og utbrudd skjer via nervebaner som ender opp i tennene våre, så vil man få en sterk isingsfølelse (sensitivisering) i tennene som kan vare i flere måneder. I slike tilfeller vil man oppleve en plutselig oppståelse av sterkt verk eller ising i mange tenner på den ene siden av ansiktet.

Når en slik sensitivisering oppstår kan man ikke gjøre noe annet enn å vente og være tålmodig. En slik sensitivisering kan vare flere måender eller år og i noen sjeldne tilfeller kan bli varig.

Så om en har sensitivitet i tennene, så vil hyppig og krafting inn- og utånding under løping gi stor ising og verk i tennene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *